Kerti tó szűrése

Kerti tó szűrése - Hogyan szűrjük a dísztavat

 

Szűrés aktív szénnel

Az aktív szén képes megkötni a vízben oldott szerves anyagokat, a vízkezeléshez használt vegyszereket és a klór egy részét is. A kerti tó vízminőségéről részletesebben a következő oldalon olvashat

Melegebb vízben gyorsabban, hidegebb vízben lassabban megy végbe az adszorbciós folyamat.

1 m3 tóvízre 500 gramm aktív szenet helyezzünk a szűrőbe. Ezzel az adaggal kb. ötször hatszor tudjuk átszűrni a kerti tó vizét. Ezután sóoldattal regeneráljuk, majd a tűző napon szárítsuk meg az ismételt felhasználás előtt.

Kérdése van? Keressen minket!

 

Mechanikai szűrők

A mechanikai szűrőknek számtalan típusa létezik az egyszerű szivacsbetétes szűrőktől kezdve a biofilterekig mindenki igénye és pénztárcája szerint választhatja meg a kerti tó szűrőberendezését.

Biofilterek

A biofilterek a bennük élő nitrogénbontó baktériumok segítségével a tó vízében lévő felesleges szerves anyagokat előbb nitráttá majd nitritté bontják le.

A biofilter működése akkor hatásos, ha benne felszaporodtak az úgynevezett nictrobacter baktériumok, ezért a beüzemelést követően nem számíthatunk hirtelen eredményre. Sőt a beüzemelést követő néhány napban akár még növekedhet is a kerti tó ammónia szintje.

Ezek a szűrők teljes kapacitásukat csak a beüzemelést követő egy-két hónappal később érik el.

A biofilter működéséhez minimum 10 °C hőmérséklet szükséges, ezért a téli időszakban le kell állítani és téliesíteni kell ezeket a szűrőket.

A biofilter méretezése
A biofilter akkor hatásos, ha rajta kb. 2 óránként átáramlik a kerti tó teljes vízmennyisége. Nagyobb dísztavak esetén akár több ilyen berendezést is kell üzemeltetni a megfelelő tisztító hatás elérése érdekében.

A nitrifikáló baktériumok érzékenyek a fertőtlenítő vegyszerekre és a klórra is. Ezért ha csapvízzel töltjük fel a tavat, sohase cseréljünk egyszerre 5-10%-nál több vizet, mert az elpusztíthatja a hasznos baktérium törzseket.

Lényeges, hogy a bofilterből kifolyó víz, az ott lezajló kémiai folyamatok miatt, oxigénben szegény, ezért célszerű azt egy csobogón vagy vízesésen keresztül visszavezetni a kerti tóba.

A biofilter baktériumtörzse vöröses vagy barnás színű bevonatot képez a szűrő falán. Amennyiben fekete színűvé változik ez a bevonat, az azt jelzi, hogy valamilyen oknál fogva elpusztultak a nitrifikáló baktériumok. Ilyenkor nem tehetünk mást, mint új törzseket vásárolunk és azzal újra beoltjuk a kerti tó szűrőjét. A beoltásra  a legkedvezőbb időszak a nem túl meleg napok, azoknak is a késő délutáni órái. Ilyenkor ugyanis a legmagasabb a kerti tó oxigénszintje.

A biofilterek nem alkalmasak az algák kiszűrésére, ezért ezeket a berendezéseket gyakran komplex szűrőegységek formájában hozzák forgalomba. Az algamentes dísztóról részletesebben a következő oldalon olvashat.

Kérdése van? Keressen minket!

 

A kerti tó komplex szűrőberendezései.

Ezek a szűrőegységek felépítésüket tekintve a következőkből állhatnak.

  • UV szűrő. Az UV szűrő feladata az algák elpusztítása. Az UV szűrő után, ha azt esetleg nem tartalmazza a komplex egység, feltétlenül kössünk valamilyen mechanikai szűrőt. Melynek feladata az UV lámpa által elpusztított algák eltávolítása. Ellenkező esetben az elpusztult egysejtűek bomló maradványai újabb algavirágzást idézhetnek elő.
  • Mechanikai szűrő egység. Feladata  a vízben lévő durvább szennyeződések kiszűrése. Anyagát tekintve lehet szivacsbetétes, tartalmazhat aktív szenet, vagy zeolitot is.
  • Biofilter, melyről az előbbiekben már részletesebben írtunk.

A biológia szűrőket a tavon kívül, gyakran a kerti tó szintjénél magasabban helyezzük el. Esztétikus elhelyezésük a tóépítés, a tervezési fázis  egyik legfontosabb feladata.

A szűrés természetes módszerei

Beállt természetes kerti tó esetén alkalmazhatjuk a szűrés természetes módszereit is.

Építsünk egy kisebb szűrőmedencét a kerti tó mellé. Oly módon helyezzük el, hogy a belőle kifolyó víz közvetlenül vagy patakon, csobogón keresztül a nagyobb dísztóba folyhasson. A kisebb kerti tó aljára terítsünk kavics és folyami homok réteget, mely szűrőként funkcionál. Ültessük tele sűrűn növényekkel, melyek kivonják a vízből a szerves anyagokat. Szivattyúval a nagy tóból a tisztító tóba pumpáljuk a vizet, ahonnan azután megtisztulva, oxigénben feldúsulva csorog bele a kerti tóba.

KERTI TÓ ⇒      A KERTI TÓ KEZELÉSE ⇒        KERTÉPÍTÉS  ⇒

 

UGRÁS A LAP TETEJÉRE

Dokumentumtár

A dokumentumtár eléréséhez kérjük adja meg a hírlevélregisztrációnál használt e-mail címét az azonosításhoz.

Kiemelt akciós termékek

GYEPSZŐNYEG AKCIÓ

Bruttó 2 000 Ft/m2 -től
Az ár függ a megrendelt mennyiségtől!

Részletek 

gyepszőnyeg, készgyep, gyeptégla,