Víztakarékossági tippek

 

 Az öntözőrendszer üzemeltetés alapszabályai:

  • Mindent a megfelelő módon öntözzünk

Míg pl. egy gyepfelület öntözésére a szórófejes öntözés a legalkalmasabb, addig egy növényágyást csepegtető rendszerrel öntözzünk, így hatékonyabbá válik a vízfelhasználás.

  • Ritkábban, de nagyobb adagokban öntözzön

Bizonyított tény, hogy a nagyobb adagú öntözéssel vizet spórolhat meg.
Az egyszerre kijuttatott jelentősebb vízmennyiség mélyebben átáztatja a talajt, így a gyep és a növények felszívó gyökérónája az alsóbb talajrétegekben fejlődik ki, ellenállóbbak lesznek a szárazsággal szemben és kevesebb vizet igényelnek. A gyepszőnyeg öntözés kérdését a következő oldalon tárgyaljuk részletesebben ⇒

 

öntözőrendszer, öntözés, kertépítés

 

  • Havonta egyszer állítsuk be az öntözőrendszer automatán az évszakos %-os értéket

Magyarországon a havi átlaghőmérséklet márciustól júniusig havonta 5C-al emelkedik, majd augusztustól októberig ugyanez a tendencia érvényesül csak negatív irányban.
5c hőmérséklet emelkedés kb. 2mm-el növeli a gyep vízigényét és ez fordítva is igaz.
Sajnos a gyakorlatban azt tapasztaljuk, hogy az öntözőrendszer tulajdonosok a legritkább esetben alkalmazzák a szezonális állítás lehetőségét. általában a tavasz végén beállítják egy adott értékre, mely nyáron biztosítja a kert vízellátását, majd tél előtt egyerűen kikapcsolják a rendszert. Pedig  egy kis odafigyeléssel rengeteg vizet megspórolhatnának .
Számoljunk csak egy kicsit!
A fent említett őszi hőmérséklet csökkenéssel együtt a gyep vízigénye, havonta m2-enként 2mm-el csökken. Vagyis m2-enként 2l vízzel kevesebbet kell kijuttatnunk.
Így, ha önnek van egy 500m2-es kertje, melyet minden harmadik nap locsol, akkor egy egyerű beállítással megspórolhat 500x2x10 azaz 10 m3 vizet.
A fenti számítást végigkövetve mindenki egyszerűen kiszámíthatja, hogy évente mennyi öntözővizet spórolna meg, ha rendszeresen az évszakhoz igazítaná az öntözési automatikáját.

  • Megfelelő időben öntözzünk

Az öntözésekre a legoptimálisabb időpont a kora reggel.
A reggeli órákban a legalacsonyabb a hőmérséklet így a legkisebb a  párolgási veszteség.
A napkelte előtti szélcsendes az időben sokkal hatékonyabb az öntözés.

KÉRDÉSE VAN? KERESSEN MINKET!

  • Optimalizáljuk a rendszer működését

Minden szórófejnek megvan az optimális működési nyomása. A túl nagy nyomás a fejek ködöléséhez vezet, melynek során, a légáramlatok  rengeteg vizet egyszerűen elfújnak.A egyes szórófej típusokra vonatkozó nyomásértékeket a következő oldalakon találja: Hunter öntözőrendszer katalógus ⇒   Rain Bird öntözőrendszer katalógus ⇒  Toro öntözőrendszer katalógus ⇒
A tervezésnél ügyeljen arra, hogy a rendszer nyomásértékei a megadott határokon belül legyenek.
Használjon nyomásszabályzós szelepeket.
Használjon nyomásszabályzóval ellátott szórófejeket, csepegtető csövet.
Az öntözések végén, a kert lejtésviszonyaitól függően, több-kevesebb víz kifolyik a rendszer legalsó pontján. Erős lejtés esetén a vízveszteség tekintélyes mennyiségű is lehet. Gondoljunk csak bele pl. egy 1", 40m-es csőben kb. 20l i víz van. Ha ennek egy része minden öntözés után kifolyik, akkor havi 10 öntözéssel számolva csak ezen az egy zónán kb. 100 l vizet veszített el.
Használjon visszacsapó szelepekkel ellátott szórófejeket, különösen a lejtős területeken.

  • A téli víztelenítést kompresszoros ürítéssel, vagy a rendszer legalsó pontjain elhelyezett leürítő csapokkal végezze el

Az öntözőrendszer téliesítésének egyik legegyszerűbb formája az automata leürítő szelepekkel történő víztelenítés.
Az automata víztelenítő szelep azonban nem tudja, hogy tél van-e, vagy nyár. Így ezek a szelepek minden öntözés után kieresztik a csőhálózatban lévő víz egy részét. Az íly módon leeresztett víz nem hasznosul megfelelően.

BÍZZA ÖNTÖZŐRENDSZERÉNEK MEGÉPÍTÉSÉT SZAKEMBERRE!

 

öntözés, öntözőrendszer, gyepszőnyeg

 

  • Telepítsen eső és szélérzékelőt az öntöző rendszerbe

Rengeteg vizet megspórolhat, az esőérzékelő használatával.
Sokszor előforduló, általános probléma, hogy az esőérzékelő nem működik. "Esik az eső, de mégsem tilt le az esőérzékelő" Az elmúlt több mint 15 év tapasztalata alapján azonban azt mondhatom, hogy az esőérzékelő a legritkább esetben romlik el. A problémát szinte minden esetben a rossz elhelyezés, vagy beállítás okozta. gyakran előfordul, hogy a kezdetben megfelelően működő esőérzékelőt idővel benőtték a növények, így az már nem képes megfelelően működni.
Gondosan állítsa be az esőérzéklőt.
Rendszeres időközönként ellenőrizze, hogy nem került-e szennyeződés bele, nem nőtték-e be a növények az esőérzékelőt?

  • Építsen be mesterszelepet

Csökkentse minimálisra a víz szökésének a lehetőségét, építsen be olyan biztonsági alkatrészeket, melyek a rendszer esetleges meghibásodása esetén minimalizálják a károkat.

  • Minden esetben építsen be szűrőt az öntöző rendszerbe!

A öntözőrendszer meghibásodások egy jelentő hányada a szennyeződésekből ered.
A felhasználók egy része úgy gondolja, hogy a csapvíz nem tartalmaz olyan méretű szennyeződéseket, melyek károsíthatják az öntözőrendszer működését. Ez nem igaz!  Gondoljunk csak bele mi történik egy csőtörés után, vagy amikor csőszerelés történik  a rendszerben.
A szűrő nem csak a mágnesszelepek, a csepegtető csövek, de a szórófejek hosszútávú, megbízható működésének is a záloga.

 

ÖNTÖZŐRENDSZER⇒      ÖNTÖZŐRENDSZER  TERVEZÉS ⇒      KERTÉPÍTÉS ⇒

 

UGRÁS A LAP TETEJÉRE

 

 

Dokumentumtár

A dokumentumtár eléréséhez kérjük adja meg a hírlevélregisztrációnál használt e-mail címét az azonosításhoz.

Kiemelt akciós termékek

GYEPSZŐNYEG AKCIÓ

Bruttó 2 000 Ft/m2 -től
Az ár függ a megrendelt mennyiségtől!

Részletek 

gyepszőnyeg, készgyep, gyeptégla,