Automata öntözőrendszer


A megfelelő öntözőrendszer kiválasztása

Az öntözőrendszer felmérés szabályai

Öntözőrendszer tervezés

Az automata öntözőrendszer építés szabványa

Mit kell, hogy tartalmazzon az ajánlatÖntözőrendszert csak körültekintően!

Számtalan öntözési rendszer tervével, automata öntözőrendszer ajánlattal találkoztunk az elmúlt több, mint egy évtized alatt. Az alábbi támpontok alapján segítünk önöknek eligazodni az automata öntözés útvesztőiben. Igyekszünk tanácsot adni arra vonatkozóan, mire figyeljenek egy öntözőrendszer kiválasztásában, egy öntözéstechnikai árajánlat elbírálása során.

 

Az automata öntözőrendszer típusa

Aranyszabály: Mindenki a magáéra esküszik!
Szinte bármely típusú öntözőrendszert fel lehet úgy építeni, hogy az hatékony és jó minőségű öntözést biztosítson.
Vannak különbségek szórásképekben, szolgáltatásokban, meghibásodási statisztikákban. Ezek alapján azonban elég nehéz a megrendelő részéről eldönteni, hogy melyik rendszert válassza.
Mi a magunk részéről a Rain Bird és a Hunter típusokat részesítjük előnyben  a többi gyártókkal szemben.
Egy Rain Bird, vagy egy Hunter öntözőrendszer elsősorban kiemelkedő megbízhatóságával, hosszú garancia ideljével és nem utolsósorban rendkívül széles termékpalettájával emelkedik ki a piac többi szereplője közül.

 

 

Hunter-automata-öntözőrendszer-építés-telepítés-öntözés

 

Az öntözőrendszer felmérés szabályai

Óvakodjunk azoktól a vállalkozóktól, akik felmérés nélkül adnak ajánlatot!
Ugyanúgy vigyázzunk azokkal akik m2-re adják meg az öntözési  árajánlatukat!
Egy korrekt ajánlat elkészítéséhez a felmérésén kívül ismernünk kell a víznyomámás viszonyokat, kútvíz esetén a kút paramétereit. Ennek hiányában nem lehet korrekt ajánlatot adni.


Árajánlatot szeretne kérni?

Bármilyen öntözőrendszerrel kapcsolatos kérdéssel kapcsolatban forduljon hozzánk bizalommal !Az öntözőrendszer tervezése

Terveztessük meg!

Az öntözőrendszer tervezés bizonyos esetekben plusz költséget jelent a megrendelő számára. Kérdés: megéri-e?
Egy  professzionális öntözőrendszer kiépítése nem egy-két évre, hanem, jó esetben akár néhány évtizedre szólhat. Egy meglévő tervet bármikor újra elő lehet venni. Még 10-15 év múlva is tudni fogjuk, hogy hol mennek a vezetékek, hol helyezkednek el a szórófejek stb.
Vajon egy olyan vállalkozó, aki még arra sem veszi a fáradságot, hogy egy A4-es lapra a szórásképeket felrajzolja, meg tud-e építeni egy jól működő öntözőrendszert?
Egy egyszerű hasonlattal élve, mi lenne, ha azt a kérdést tennénk fel Önnek: Meg lehet-e építeni egy fűtési rendszert mindenféle tervezés nélkül? A válasz: IGEN! Jönne egy szerelő, összeszerelné a csöveket, felrakna néhány radiátort, a végére kötne egy kazánt és máris kész a fűtési rendszer. Minek ide terv? Az más kérdés, hogy télen talán mégis hideg lenne a lakásban, néhány szobában esetleg túl meleg, vagy lenne ahol egyáltalán nem működne a fűtés. Ugye irtózna attól, hogy a frissen megépült házát, az első tél után szét kelljen verni a fűtési rendszer átalakítása végett?
Bizonyára attól is kirázná Önt a hideg, ha a frissen füvesített kertjét újra kellene ásni a nyár derekán, amikor kiderül, hogy a tavasszal telepített öntözőrendszer nem működik optimálisan, mert a lakóhelyén mindenki egyszerre elkezdett locsolni a nagy meleg miatt.
Ennek függvényében gondolja végig, hogy megéri-e az a plusz költség, melyet egy automata öntözőrendszer tervezésére kell fordítania?
Az öntözőrendszer tervezési segédletét itt találja

 

Hunter öntözőrendszer, öntözés, kertépítés

 

Az automata öntözőrendszer szabványai

Kiemelten ragaszkodjunk a szabványokhoz
Bármilyen öntözőrendszer is kerüljön az Ön kertjébe, nagyjából ugyanazon szabványok alapján kell, hogy megépüljön. A gyártó cégek rengeteg pénzt és energiát fordítanak fejlesztésekre, szabványok kialakítására. Mindezt nem véletlenül teszik. Hallgassunk rájuk! Higgyük el, hogy az úgy jó, ahogy azt ők előírják. Számtalan példát láthattunk már, ammikor a szórófejek vízsugarai éppen, hogy csak metszették egymást, vagy ahol a tíz méterre locsoló fejek gerincvezetékét fél colos csövekből próbálták megépíteni. Az alábbi rajzon egy szabvány szerinti és egy szabványtól teljesen eltérő szórófej kiosztást láthatunk. A két ábrából azonnal kitűnik, hogy míg a szabványos öntözőrendszer esetén szinte minden terület azonos mértékben öntözött, addig a másik terven vannak egyszer, kétszer, de háromszorosan locsolt területek is. Hosszasan sorolhatnánk még a példákat olyan öntözőrendszerekről melyeket kontár, hozzá nem hozzáértő módon terveztek – vagy egyáltalán meg sem terveztek! – és kiviteleztek.
Az automata öntözőrendszer szabványokról a következő helyen olvashat


automata öntözőrendszer

 

Az öntözőrendszer ajánlatkérés szabályai

Kérjünk tételes ajánlatot!
Egy öntözőrendszer műszaki tartalmát csak a részletek ismeretében tudjuk átlátni. Nem mindegy, hogy milyen szórófejeket, azokból hány darabot, a rendszerhez milyen vezérlést stb. kapunk a pénzünkért.

Kérjünk műszaki leírást az ajánlathoz!
Tipikus spórolási módszer, hogy gyengébb minőségű anyagokat építenek az öntözőrendszerbe be. Pl. a gerincvezetéknek 6 vagy neadj`isten 3-baros csöveket használnak, vagy vékonyabb csövekből építik fel az öntözőrendszer csőhálózatát. Ugyanilyen tipikus hiba, ha teljesen kihasználják a rendelkezésre álló dinamikus víznyomás értékeket. Az ilyen módon felépített öntözőrendszer biztosan üzemel egy ideig. De mi történik majd nyáron amikor lecsökken a víznyomás és nem lesz elegendő víz a fejek üzemeltetéséhez?
A víz óriási károkat tud okozni. Gondoljunk csak bele  mi történik, ha elutazunk néhány napra és egy gyengébb minőségű anyag tönkremegy. Például az éjszakai, nagy víznyomás hatására elreped az a gerincvezeték, melyet a kivitelező nem méretezett megfelelően.

VÍZTAKARÉKOS ÖNTÖZÉS⇒  ÖNTÖZŐRENDSZER FELÉPÍTÉSE⇒ KERTÉPÍTÉS 

 

UGRÁS A LAP TETEJÉREDokumentumtár

A dokumentumtár eléréséhez kérjük adja meg a hírlevélregisztrációnál használt e-mail címét az azonosításhoz.

Kiemelt akciós termékek

GYEPSZŐNYEG AKCIÓ

Bruttó 2 000 Ft/m2 -től
Az ár függ a megrendelt mennyiségtől!

Részletek 

gyepszőnyeg, készgyep, gyeptégla,