Kertépítés

 

Kerttervezés

Tereprendezés - talajmunák

Kert kitűzése

Kert vázának kialakítása

Sziklakert, kerti tó építése

Növénytelepítés

Öntözőrendszer építés

Fenyőkéreg, mulcs terítés

Gyepszőnyeg terítés

Kertépítés árajánlat


Tisztelt érdeklődő kertbarát, kerttulajdonos! 


Az ember számára a kert a természettel való kapcsolatunk egyik utolsó bástyája. Megnyugtató pihentető érzés nap, mint nap csodálni kertünk megannyi szépségét. Legyen szó akár egy kerti tóról, egy szemet gyönyörködtető sziklakertről, egy dekoratív fáról, üde gyepszőnyegről, vagy egy szép növénycsoportról.

Vagy gondoljunk a kertben lakó  élőlényekre is. Mennyi örömet tud okozni a téli madáretetőn sereglő madárraj látványa vagy a kerti tóban úszkáló színes halak sokasága.
Kertünk élő, működő évszakról - évszakra, évről - évre változó megújuló egység. Kialakítása , a kertépítés tervezést, tudást, szakértelmet, tapasztalatot kíván. Egy jól átgondolt, barátságos kert, nyugalmat és örömöt fog okozni önnek.

A következő oldalakon, a teljesség igénye nélkül, végigvesszük a komplett kertépítés legfontosabb munkafolyamatait, a tervezéstől kezdve a kivitelezésig.
Ismerje meg, melyek kertünk kialakításának legfontosabb szabályai!

kertépítés-ötletek-növénykompozíció


A kertépítés folyamata - lépésről lépésre 


A kertépítés, kertünk megépítése sokoldalú, hozzáértést és tapasztalatot igénylő feladat.  Bonyolultságát az adja, hogy számtalan részfeladat megoldását teszi szükségessé és néha bizony nem is olyan egyszerű ezeket a részfeladatokat egymáshoz illeszteni. Gondoljunk csak bele mennyi feledatot kell megoldanunk a kertépítés során: tereprendezés, sziklakert építés, növénytelepítés, automata öntözőrendszer építés, kerti utak burkolatok építése stb.
Az alábbi sorokban lépésről lépésre átvesszük az egyszerű  kertépítés legfontosabb mozzanatait, egyfajta logikai sorrendet felállítván a munkafolyamatokban. Segítséget próbálunk nyújtani önnek tisztelt kertbarát, aki önállóan kívánja megépíteni saját kertjét.

 

KerttervezésA kerttervezéssel részletesebben az alábbi oldalon foglalkozunk.

Kerttervezés árlista

 

kertépítés-menete-növény-kerttervezés

 

Tereprendezés - Talajmunkák


Első lépésként teremtsük meg a a kertépítés feltételeit.
Ide tartozik, meglévő, átalakítandó kert esetén, a bontandó burkolatok felszedése, kivágásra ítélt növények eltávolítása

 • Vegyszeres gyomirtás


Ha a terület gyomos, alkalmazzunk vegyszeres gyomirtást.
A gyomirtásra  a legkedvezőbb időpont a kora esti és a reggeli időpont. Ilyenkor ugyanis hatékonyabb a vegyszer felszívódása.
Gyomirtásra levélen keresztül felszívódó vegyszereket használjunk. ilyenek például a Medalon és a Glialca.
A gyomok teljes pusztulása után hozzáfoghatunk a kertépítés munkafolyamatához.

 • Kert letisztítása


A következő lépés a kert letisztítása.
Tisztítsuk meg a gyomirtózás során elpusztult gyomoktól a területet. Távolítsunk el minden szemetet, az építkezés során otthagyott sittet.

 • Tereprendezés


A kertépítés menetének egyik legmeghatározóbb mozzanata  a tereprendezés. Hiszen a kialakított terepszintek a későbbiekben változatlanok maradnak, ezért fontos, hogy a terepmunkálatokat megfelelő szakértelemmel és odafigyeléssel végezzük el.

A tereprendezést, a munka méretétől függően , akár géppel is elvégeztethetjük, de  a kézi tereprendezés a kertépítés elmaradhatatlan része.

Fontos tudnunk, hogy a kert meglévő növényei csak minimálisan tűrnek el plusz földfeltöltést.
Ha a terepszintek megkívánják, szükséges lehet töltő illetve termőfölddel kiigazítani a kert szintjeit.

 • Termőföldterítés


Azt az általános szabályt tartsuk be, hogy földet csak akkor hozassunk, ha feltétlenül szükség van rá. Termőföldet igyekezzünk biztos forrásból vásárolni és csak akkor, ha a kert talajának minősége egyébként nem teszi lehetővé a minőségi kertépítést.

A jelenleg termőföldként szolgáló talajokról tudnunk kell, hogy általában kizsigerelt mezőgazdasági területekről származnak. Minőségük, tápanyag összetételük, gyommagokkal való fertőzöttségük erősen kétséges. Ezért csak feltétlenül szükséges esetben, és csak a szükséges mennyiséget hozassunk.

Ha vastagabb rétegben terítjük a földet, rétegenként tömörítsük a talajt. Tömöríthetünk gépi módszerrel, de, akár beiszapolással is.

Ha friss talajt terítünk a kertbe, érdemes megvárni az első kigyomosodást, majd csak az ezt követő vegyszeres gyomirtás után célszerű hozzáfogni a tényleges kertépítés folyamatához.

 • Tápanyagutánpótlás


Ha kert talajának minősége nem megfelelő, viszont a szintek miatt nincs szükség nagyobb mennyiségű föld beszállítására, a kertépítés során használhatunk egyéb, a termőföldnél sokkal jobb minőségű anyagokat.
Ha a kert talaja túlságosan kötött, használhatunk komposztot esetleg homokot a talaj szerkezetének javítására. Az agyagos esetleg homokos szerkezetű talajokat tőzeg berotálással javíthatjuk.

Ide tartozik még egy kérdés, a kert tápanyag utánpótlása. Mikor - mivel - milyen módon oldjuk meg a kert tápanyag utánpótlását?
A mikorra a legegyszerűbb a válasz, hiszen a tápanyagok bejuttatására a legmegfelelőbb időpont a terepmunkák vége, a földterítés, közvetlenűl az ültetés előtti időszak.

Tápanyag utánpótlásra használhatunk szerves trágyát vagy műtrágyát. A mai modern műtrágyák specifikusak, jó minőségűek. Szinte minden növénycsoportnak, fűnek stb. megvan a maga speciális műtrágya formája. Előnyük a könnyű kijuttathatóság és a tervezhető hatásmechanizmus.

A szerves trágyát évszázadok óta használja az emberiség a talajok tápanyag utánpótlására. Sokan erre esküsznek, bár meg kell adni, hogy a szerves trágyának is vannak hátrányai. Ilyenek például a gyomosodási veszély, a nehéz kijuttathatóság, az ismeretlen tápanyafgösszeétel.

A szerves trágyának nagyon nagy előnye, hogy a tápanyagellátás mellett stimulálja  a talajéletet és javítja  a talaj szerkezetét is.

A szerves trágya kijuttatása során vegyük figyelembe, hogy ha azt  túl mélyen leássuk, néhány hétig ülepedni kell hagyni a területet  és csak utána kezdhetünk hozzá a kertépítés munkálataihoz. Ellenkező esetben a lassú talajtömörödés miatt hepehupás területet kapunk. A legjobb megoldás, ha a szerves anyagot csak sekélyen lerotáljuk.

 • Vízelvezetés


A tereprendezési munkák szerves részét képezi a vízelvezetés megoldása. gyakran a tetőről lefolyó víz is a kertbe érkezik. Gondoljuk át, hogy egy nagyobb esőzés alkalmával a területre érkező víz hová tud elfojni.
Külön problémát jelenthet a téli csapadék, mely gyakran, a hóolvadás idején a fagyott talaj tetején fojdogálva okoz problémákat.

A terepsziteket úgy alakítsuk ki, hogy a felszíni vizek a háztól és a burkolatoktól elfele lejtsenek.

Szükség esetén alakítsunk ki elvezető drénrendszert, melynek a végét vagy szabadon kiengedjük a kert egy alacsony pontján, vagy egy coulé ágyban is elszivárogtathatjuk. a leérkező vizet.
Az összegyűlt felszíni vizeket akár locsolásra is hasznosíthatjuk, oly módon, hogy a drénrendszer végeit egy gyüjtő tartályba vezetjük. Ebbe a tartályba beköthetjük a tetőről lefolyó vizeket is.

A ciszterás vízgyűjtés működésének az alapja a megfelelő méret és a szűrés.
Ha túl kis méretű tartályt építünk, kevés lesz az öntözési problémák megoldására.
Pontosan ki lehet számítani, hogy az adott felület és a kert vízigénye hogyan viszonyul egymáshoz. Ha pl egy 200m2-es tetőfelületünk van, arról egy 10mm-es eső alkalmával 200 x 10 liter, azaz 20 m víz fog lejönni. Ebben az esetben nincs értelme egy 4-5 m3-es es ciszternát építeni.
Ha nem szűrőzzük megfelelően e befolyó vizet, a rendszer eltömődésével kell számolnunk. A legjobb megoldás a beömlő nyílás környékén elhelyezett, tisztítható ülepítő.

 

kertépítés, kerttervezés, virág

 

Kert kitűzése 

Ha a kert terepszintje megfelelően ki vannak alakítva elvégezhetjük a kerttervezés során megálmodott  részletek pontos kitűzését.
A kítűzéshez néhány segédeszközre is szükségünk lesz.
A legpraktikusabban és legszemléletesebben úgy tűzhetünk ki, ha karókkal és spárgákkal kijelöljük a kert részeinek formai elemeit.
Tűzzük ki a burkolatokat, a tereptárgyak helyét, a sziklakert a kerti tó alakját. Képzeljük el ezeket a tárgyakat, hogyan illeszkednek bele a kert környezetébe. Szükség esetén még most módosíthatunk az elhelyezéseken, a formákat még változtathatjuk.
 

A kert vázának kialakítása


Első lépésében a kert vázát kell kialakítanunk.

Ekkor kell lerakni a burkolatokat, vagy legalább a burkolatok alapját, a szegélyköveket.

A burkolatrakás előtt gondoljuk végig, hol kell majd átjutnunk a szilárd burkolat alatt vízcsővel, elektromos kábellel stb.Legcélszerűbb egy-egy 110mm-es PVC csövet berakni a létesítendő burkolat alatt keresztben. Így azok segítségével, később könnyedén átvezethetünk bármit a burkolatok alatt.

A burkolat építéssel egyidőben, vagy azok után helyezzük el, építsük meg a kert többi tereptárgyát. Helyezzük el a grillező-sütőhelyet, a gyermekjátszó-homokozót, a pergólákat, stb.
Fontos, hogy a kertépítés kezdő lépéseként a támfalak, lépcsők, a szinteket áthidaló tereptárgyak megépítésre kerüljenek.

Milyen anyagból készüljenek kertünk burkolatai?
Ez mindíg a kert stílusától, a kertet körülvevő környezettől függ.

Néhány alapszabály a kert burkolataival kapcsolatban:

 • Ne feledjük a kerti burkolat célja, hogy a több-kevesebb alkalommal a kert egyik részéből eljussunk a másik részébe. Ezért kerüljük a tulzásokat. Az a kerti út melyen hetente csak néhány alkalommal közlekedünk, nem szükséges, hogy betonozott, szilárd alapot kapjon. Ilyen esetekben használhatunk egy szórt köves, vagy gyephézagos burkolatot is. Ez amellett, hogy általában sokkal jobban illeszkedik a kert hangulatába, még a kivitelezése is költségkímélőbb.
 • A kert a természet része - a benne lévő burkolatok is legyenek természetesek, vagy a természetes hasonmásai.
 • Ne használjunk sokféle anyagot. Például, ha van egy mediterrán kő kerti utunk, lehetőleg az úthoz kapcsolódó lépcső is ugyanabból az anyagból készüljön.
 • A természetes és felhasználóbarát szempontokat is figyelembe véve, burkolatainkat mindíg a terepszinez igazítva helyezzük el. tehát nem a burkolathoz csináljuk a terepet, hanem a terephez a burkolatot.virágzó-sziklakerti-növénycsopert

 

Sziklakert építése, kerti tó építése


Építsük meg a kerti tavat, alakítsuk ki a sziklakertet.
A kertépítés e két fontos fázisáról, bővebben a következő oldalakon olvashat: Sziklakert építés, kerti tó építés


Növénytelepítés


A növénytelepítés a kertépítés következő mozzanata.
Valójában a növények öltöztetik fel kertünket.
Először a vezérnövényeket, fákat, nagyobb örökzöldeket helyezzük el. Hosszútávon a vezérnövények adják kertünk vázát, ezért kiválasztásukat, elhelyezésüket kellő gondossággal végezzük el.
Ügyeljünk a megfelelő ültetési időpontokra.
Ezután következnek a cserjék, majd a legvégén a talajtakarók és a virágok beültetésére kerülhet sor.
A növénytelepítés témakörével részletesebben a következő oldalon foglalkozunk


Automata öntözőrendszer telepítése


Amikor minden a helyére került, elkészült a kert teljes váza tereptárgyakkal növényekkel együtt,  építsük meg az öntözőrendszert.
Az öntözőrendszer építéssel egyidőben kerülhet sor a kerti világítás kialakítására is, hiszen a világítás kábelek, megfelelő védőcsövezés esetén, az öntözőrendszer csőhálózatának árkaiban futhatnak.
Az automata öntözőrendszer építéssel kapcsolatban a következő oldalon talál részletesebb információkatdekoratív-kerti-szegélynövények

 

Fenyőkéreg, mulcs terítése


A következő lépés a mulcs, a fenyőkéreg elhelyezése a növénycsoportok körűl.
Természetesen mulcsozás nélkül is lehet növényeket nevelni, viszont terítésével számtalan pozitív hatással számolhatunk:

 • Takarja a talajt, védi a kiszáradástól. Javítja a növények vízellátását, elősegíti a tápanyagok ideálisabb felvételét.
 • Akadályozza a terület elgyomosodását
 • Javítja a talaj hőháztartását - nyáron hűti télen akadályozza a talajszelvény átfagyását. E hatását főleg a fagyérzékeny örökzöldek hálálják meg leginkább. Melyek elsősorban a telepítés évében érzékenyek a téli fagyokra.
 • Lebomlásával tápanyagok szabadulnak fel, melyek a növények tápanyag utánpótlásában játszanak fontos szerepet.
 • Savanyítja a talajt


A fenyőkéreg-mulcs terítéssel kapcsolatos kérdésekre a következő oldalon kaphat választ.

A mulcsozással egyidőben, rakjuk le a kerti szegélyeket, melyek a gyepet a növényszigetektől elválasszák.
A kerti szegély nem szükséges, de praktikus része  a kertnek. Beépítésével megakadályozzuk a gyepnek a növényszigetekre való beterjeszkedését.
A lerakott gyepszegély a kertet rendezettebbé, használhatóbbá teszi.

A kerti gyepszegély többféle anyagból készülhet

 • A legegyszerűbb és legolcsóbb kerti szegélyek műanyagból készülnek, ezeket általában teljesen besüllyesztjük a talaj szintjébe.
 • A fából készült gyepszegély dekoratív, hangulatos része lehet kertünknek. Hátránya, a bonyolultabb beépítés, a magas ár.
 • A természetes, vagy természetes utánzatú kövekből készült gyepszegélyek hosszútávú, masszív megoldást jelentenek.
 • Beton gyepszegélyek, melyeket házikertben egyre ritkábban használunk, hiszen a mai igényes kertek nehezen tűrik meg az efféle mesterséges anyagokat.

A kert használhatósága szempontjából azok a legpraktikusabbak, melyek teljesen besüllyesztésre kerülnek, mert ezek nem akadályozzák a fűnyírást. Viszont, ha egy dekoratívabb fa, vagy kőszegélyt választunk, számolnunk kell a a problémás szegélynyírással.

Füvesítés, gyepszőnyeg terítés


Kertünk kialakításának utolsó mozzanata a füvesítés.
Amennyiben különleges minőségű, gyepet szeretne gyepszőnyeg terítéssel oldja meg a füvesítést.
A füvesítésről a következő oldalon olvashat bővebben.
A gyepszőnyeg terítés témakörét részletesen a következő oldalon tárgyaljuk

Kertépítés árajánlat


Hogyan kell, hogy kinézzen egy kertépítés árajánlat, mit kell hogy tartalmazzon minimálisan?

Tételes anyaglista, egységárakkal, mennyiségekkel. A növényeknél méret meghatározással.
Termékek pontos típusmeghatározása. Pl egy rotoros fejnél meg kell határozni azt is, hogy melyik gyártó melyik típusú fejéről van szó.
Garanciális feltételek ismertetése.
Árajánlat érvényességének időtartama.
Munka elvégzésésnek tervezett hossza.
Dátum
Aláírás
Telefonos elérhetőség


 

UGRÁS A LAP TETEJÉRE

 

Dokumentumtár

A dokumentumtár eléréséhez kérjük adja meg a hírlevélregisztrációnál használt e-mail címét az azonosításhoz.

Kiemelt akciós termékek

GYEPSZŐNYEG AKCIÓ

Bruttó 2 000 Ft/m2 -től
Az ár függ a megrendelt mennyiségtől!

Részletek 

gyepszőnyeg, készgyep, gyeptégla,