Füvesítés

Füvesítés fűmag vetéssel

A füvesítés optimális időpontja

A füvesítés menete:

A fű gondozása:A kertépítés egyik legfontosabb, leglátványosabb  része a füvesítés. 

A következőkben igyekszünk néhány praktikus tanáccsal segíteni a kertészkedni vágyókat a füvesítés folyamatáról illetve a fű gondozásáról. Ismertetjük, mi a titka minőségi, gyommentes füvesítésnek.

A füvesítés optimális időpontja

Füvesítésre a legoptimálisabb időpont a kora tavaszi illetve kora őszi időszak.

A tavaszi füvesítést bármikor elkezdhetjük, amikor a talajviszonyok lehetővé teszik a munkálatokat.
Megfelelő öntözés mellett nyáron is lehet füvesíteni. Ennek előnye a gyors csírázás, az állomány gyors összezáródása, így a gyomok kevésbé tudnak elszaporodni.

A nyári füvesítés hátránya viszont, hogy az intenzív öntözés miatt nagy a gombásodás veszélye. A fiatal hajtások különösen érzékenyek a fertőzésekre, ezért megelőzés végett, ha az esti hőmérséklet 20 celsius fok feletti, érdemes valamilyen réztartalmú szerrel lepermetezni az állományt

.
Az őszi füvesítést érdemes minél előbb elvégezni, hogy még a csapadékos idő beállta előtt összesűrűsödjön a fű.

A túl késői vetés hátránya, hogy a téli csapadék összemossa a magokat, így tavasszal szükséges lehet egy újabb felülvetés, illetve a terület áthengerezése.
Az ősszel elvetett de ki nem kelt magvak nagy része a tavasz elején, amikor a talaj hőmérséklete eléri a 6 celsius fokot, kicsírázik.

Milyen fűmagot használjunk füvesítéshez? A témáról részletesebben a következő oldalon olvashat.
Ma már a kereskedelmi forgalomban számtalan, jó minőségű keverék szerezhető be.
Ezen az oldalon nem kívánunk az egyes gyártók termékei között rangsort felállítani. A teljesség igénye nélkül, néhány gyártót említenénk meg, melyek fűkeverékei és egyéb termékei is, nem véletlenül vívták ki a szakma és a vásárlóközönség elismerését.
Ha biztosan jó minőségű, megbízható keveréket szeretnénk, akkor válogassunk pl. a COMPO, a WOLF, az EUROGREEN vagy a GRAMINEX fűmagjai közül.
Ha nem szeretnénk csalódást a füvesítéskor, előbb határozzuk meg igényeinket. Gondoljuk végig hová szeretnénk vetni azt a füvet, milyenek ott a talajviszonyok, milyen a csapadék ellátottság, állandóan süti a nap vagy esetleg néha árnyékba is kerül?
De nem csak környezeti igényükben, hanem megjelenési formájukban, növekedési erélyük tekintetében is nagy különbségek lehetnek az egyes magkeverékek között.
Nézzük meg, a gyártók ajánlásait, hogyan fog  kinézni az a gyep, milyen viszonyok közé ajánlják az adott keveréket.

 

Füvesítés, kertépítés, fű, gyepszőnyeg


Füvesítés előtt áll? Bízza szakemberre!

Kérdése van? Keressen minket!

 

A füvesítés menete

1. Terület gyommentesítése

 A terepmunkák elvégzése előtt kb. 2-3 héttel gyommentesítsük a füvesítendő területet.
 

Magról kelő,  egy éves gyomtársulás esetén a füvesítést megelőzően elegendő egy sekély kapálás. 

Általában azonban a területet vagy régi elvadult fű, vagy erősebb vegyes évelő növénytársulás borítja. Ilyen esetekben csak vegyszeres, totális gyomirtással biztosíthatjuk a gyommentességet. Ilyen szerek, pl. a Glialca vagy a Medallon, melyek vizes oldatát sima háti permetezővel juttatjuk ki. Tudnunk kell e szerek felhasználásáról, hogy a zöld levélzeten keresztül szívódnak fel, ezért a hatékony gyomirtás alapfeltétele, hogy legalább 10-20 centiméternyi tarlómagassággal rendelkezzenek az irtandó gyomok. 
A fent említett szerek oldat formájában szívódnak fel, így annál hatékonyabb a gyomirtás, minél hosszabb ideig marad a szer oldott állapotban. Ezért gyomirtásra a legoptimálisabb időpontok a kora hajnali vagy késő esti órák.
Növeli a gyomirtás hatékonyságát az oldathoz kevert hatásfokozó adalék (pl.Nonit), illetve az oldott nitrogén műtrágya is.
 

A gyomok teljes pusztulása erősen hőmérsékletfüggő, kb. 2-3 hetet kell várni a teljes elszáradásukig. Minél melegebb van, annál hamarabb elhalnak a zöld növényi részek.

 Nem csak a füvesítés előtt, de a későbbi gyep gondozás egyik legsarkalatosabb kérdése a gyommentesítés. A gyep gyomosodásról részletesebben a következő oldalon olvashat

 

2. Terület letisztítása

Az elpusztult gyomokat le kell takarítani a területről. Kevés gyom esetén a füvesítés előtt a területet rotálással gyommentesíthetjük.
 

Sűrű, zárt gyomtársulás esetén el kell távolítani az elpusztult növényi maradványokat. Egy éles kapa segítségével kapáljuk le a területet, majd az így kapott vegyes nyesedéket távolítsuk el.

 

3.Terület fellazítása, tereprendezés

Ahhoz, hogy a frissen telepített fű megfelelően tudjon gyökeresedni, finom apró morzsás talajra van szüksége.
Tavaszi füvesítés esetén még ősszel feláshatjuk a területet, mert télen általában esik annyi csapadék, hogy elegendő mértékben visszatömörödjön a talaj.


 Ha csak tavasszal tudunk hozzákezdeni a füvesítés előtti munkálatokhoz, kerüljük a mélyebb lazítást, mert ilyenkor a talajnak már nem lesz lehetősége, hogy visszatömörödjön, így egyenetlen talajfelszínt kapunk.
A rotálásos talajlazítás kb. 10-15 cm mélységben mozgatja meg a talaj felsőbb rétegét, amelyet még könnyen vissza tudunk tömöríteni. A fellazított talajon könnyedén elvégezhetjük a szükséges tereprendezési munkálatokat.

 
A rotálással egy időben bejuttathatjuk a talajba a szükséges segédanyagokat is (tőzeg, trágya stb.).
 

Lényeges a talaj megfelelő visszatömörítése. A tereprendezés során, igény szerint, akár többször is hengerezzünk.


4. Földterítés

Felmerül a kérdés, a füvesítés során szükséges e friss földet teríteni?


Hogy helyesen tudjunk eljárni, tudnunk kell milyen is a fű talajigénye, illetve milyenek az adott terület talajviszonyai.

 
Talaj igény: közép-kötött, jó vízáteresztő képességű úgynevezett homokos vályogtalaj a legmegfelelőbb a füvesítésre.
 
Túl kötött talaj esetén a felső talajréteget kb. 20 cm mélységben keverjük át homokkal.

 
Homokos talajok szerkezetének javítására legmegfelelőbb, ha tőzeggel keverjük át a talaj felső rétegét. Használhatunk szerves trágyát is (marha, ló, gombatrágya), de ebben az esetben számolnunk kell a terület fokozott gyomosodásával (főleg a marhatrágya esetén).


Új talajréteg terítésére a füvesítéshez általában akkor van szükség, ha az eredeti talajszint alacsony vagy a talajminőség annyira gyenge, hogy azt túl nagy ráfordítással tudnánk csak megfelelő minőségűvé alakítani.


fű, füvesítés, gyepszőnyeg, kertépítés


5. Tápanyag utánpótlás

Füvesített terület tápanyag utánpótlása szerves trágyával

Előnye:
magas minőségű tartalom
nem csak tápanyagot pótol, hanem a talaj szerkezetét is kedvezően befolyásolja
Hátránya:
erős gyomosodási hajlam
nem számítható tápanyag-összetétel


Tápanyag utánpótlás műtrágyával.

Ha csak tehetjük a gyep telepítése, a füvesítés és a későbbi gondozás során is műtrágyát használjunk.
Ma már a kereskedelmi forgalomban számtalan speciális, kifejezetten a fű igényeinek megfelelő műtrágya kapható.
Indító, starter műtrágya: magasabb foszfor és kálium, kevesebb nitrogéntartalommal rendelkezik. Elősegíti a gyökérképződést, a kezdeti növekedést. Általában 4-6 hétre ad elegendő tápanyagot a frissen telepített fű számára.6.Magvetés

Amikor a terület megfelelő mértékben előkészített: egyenletesen finom, apró morzsás szerkezetű, hozzákezdhetünk a fűmag elvetéséhez.


A magvakat egyenletesen szórjuk szét. Ha lehet, használjunk szórókocsit, amellyel következő lépésként a műtrágyát is szórjuk ki.


A füvesítés során szétszórt fűmagot egyenletesen gereblyézzük be kb. 0,5-1 cm mélységben.


Hengerezzük át a területet, két irányból is.


Locsoljuk be a területet.
 


Az elvetett fűmag időjárási körülményektől függően kb. a füvesítést követő 10-21 nap múlva kel ki. Annál gyorsabb a csírázás, minél magasabb a hőmérséklet. A csírázás időszakban gondoskodjunk a megfelelő csapadék utánpótlásról, oly módon, hogy folyamatosan nedves legyen a talaj felszíne. Ezt általában napi többszöri, de kis adagú öntözéssel érhetjük el.

gyepszőnyeg, fű, füvesítés

 

Füvesítés előtt áll? Bízza szakemberre!

Kérdése van? Keressen minket!

 

A fű gondozása

 

Fűnyírás

A fűnyírások gyakoriságát befolyásoló tényezők:

hőmérséklet: minél magasabb, annál gyorsabb a növekedés.

csapadék: minél több, annál erősebb a levélzet fejlődése.

tápanyag ellátottság: a vegetatív növényrészek (levél) növekedéséért elsősorban a nitrogén a felelős.

fű típusa: míg egy labdarugó pályát hetente kétszer nyírunk, addig egy házi kertben hetente 10 naponta szükséges a munkát elvégezni.

Soha ne hagyjuk túlzottan megnőni a füvet, mert akkor a levélzet alsó része besárgul.
Egyszerre maximum a levélzet 30 %-át távolítsuk el a nyírások során.

Házi kertben a nyílások magassága 3-5 cm legyen.
A nyári időszakban kb. 0,5-1 cm-rel emeljük meg a nyírási magasságot, amely elősegíti a melegebb időszak átvészelését.
Száraz időben gyakori fűnyírások mellett rajta hagyhatjuk a területen a levágott mulcsot. Ebben az esetben azonban, hosszútávon, számolnunk kell a fokozott filcesedési hajlammal. Ezért ezt a módszert csak nagyon jól karbantartott gyepfelület esetén javasolhatjuk.


A fű gondozásáról részletesebben a következő oldalon olvashat


Öntözés

Az öntözés sokat segít az egészséges, sűrű gyepfelület kialakulásában.

A fű átlagos vízigénye: 1-7 mm/m2/nap, mely erősen hőmérsékletfüggő.


Alapszabály: a füvet több naponként egyszer, de nagyobb vízadagokkal öntözzük.
A gyakori kis adagú öntözés arra készteti a füvet, hogy felszívó gyökérzetét a talajfelszín közelében alakítsa ki. Az ilyen gyep érzékeny a környezeti hatásokra. Pl.: nehezen visel el néhány nap szárazságot. Ha ritkábban, de egyszerre nagyobb vízmennyiséggel öntözünk, a felszívó gyökérzet az alsóbb talajrétegekben fejlődik ki, így szebb és egészségesebb lesz a fű.

Mikor öntözzünk: öntözésre legalkalmasabbak a késő esti órák, amikor a levegő hőmérséklete elegendően lehűlt ahhoz, hogy minél kisebb legyen a párolgási veszteség. 
Természetesen az öntözési gyakoriságok erősen függenek a talajszerkezettől is. Egy homokos talajon gyakrabban, de kisebb adagokban öntözzünk, míg egy átlagosnál kötöttebb talaj esetében pont fordítottan járjunk el.


fű-gyepszőnyeg-füvesítés-házilag


Füvesítés előtt áll? Bízza szakemberre!

Kérdése van? Keressen minket!


Tápanyag utánpótlás

A rendszeres fűnyírás során közvetve rengeteg tápanyagot távolítunk el a talajból, melynek pótlásáról gondoskodnunk kell.

Mindig speciális gyep műtrágyát használjunk.

Ezen trágyák előnye a hagyományos műtrágyákkal szemben:
  • a fű igényeinek megfelelően optimalizált összetétel
  • lassú lebomlás
  • többféle alkalmazási lehetőség:

A gyepek tápanyagellátásáról részletesebben a következő oldalon olvashat

Műtrágyák kategorizálása:
  • Fenntartó, hosszú hatású műtrágyák: általában 8-16 hét hatástartalommal rendelkeznek, de vannak közöttük 6 hónaposak is. Közös jellemzőjük a lassú lebomlás, a vegetatív növekedésre optimalizált tápanyag összetétel. Ha tehetjük, magnéziummal kombinált formátumot válasszunk, amelytől a fű színe haragoszöld lesz.

  • Őszi műtrágyák: közvetlenül tél előtt szórjuk ki. Nincs bennük nitrogén, viszont magas foszfor és kálium tartalommal rendelkeznek. A téli csapadékkal folyamatosan beszívódnak a talajba.Tápanyagok

  • Nitrogén: a vegetatív növekedésért, vagyis a levélzet kifejlődéséért felelős. A speciális műtrágyák optimális arányban tartalmaznak rövid és hosszú ideig ható formátumokat, így biztosítva az egyenletes és hosszútávú nitrogén ellátást.
  • Foszfor: a fűnek kevés foszforra van szüksége.Elsősorban csak a csírázás és gyökérképződés időszakában lényeges a szerepe.
  • Kálium: a fű ellenálló képességének növelésében fontos a szerepe.
  • Mikroelemek: fontosak, de csekély mennyiségben szükségesek. Hiányuk jellegzetes hiánytünetek megjelenésében mutatkozik meg. Pl.: magnézium hiány esetén a fű elveszti sötétzöld színét, mivel a magnézium a klorofill egyik fontos alkotó eleme.
A trágyázás gyakorisága talajfüggő. A homokosabb savanyú talajok gyakoribb tápanyag utánpótlást igényelnek, mivel itt erőteljesebb a csapadék általi kimosódás.

Gyep hibák, betegségek, az ellenük történő védekezés TOVÁBB⇒

Gyep gondozás népszerű témakörei, aktuális kérdései TOVÁBB⇒

Füvesítés, gyep gondozás Gyakran ismételt kérdések TOVÁBB⇒

 

UGRÁS A LAP TETEJÉRE


 

Dokumentumtár

A dokumentumtár eléréséhez kérjük adja meg a hírlevélregisztrációnál használt e-mail címét az azonosításhoz.

Kiemelt akciós termékek

GYEPSZŐNYEG AKCIÓ

Bruttó 2 000 Ft/m2 -től
Az ár függ a megrendelt mennyiségtől!

Részletek 

gyepszőnyeg, készgyep, gyeptégla,