Kerti tó

A kerti tavakról általában

A természetes kerti tó

A tóépítés folyamata

A  kerti tó vízminőségéről

 

A kerti tavakról, patakokról, vízesésekről általában


Napjaink egyik legdivatosabb és egyben leglátványosabb kertépítészeti alkotása  a kerti tó.
Kertünk végében, a sövény előtt vagy a sziklakert tövében pihenő kerti tó, vagy a kert egy csendes zugában elhelyezett csobogó a természet részeiként hozzájárulnak kertünk meghittségéhez. A víz ősi, élő elem. Állandóan mozog, változik - óráról órára, évszakról évszakra más-más arcát képes mutatni.

Megnyugtató, kellemes érzés csendben üldögélni a víz partján, egy csordogáló patakot nézni, figyelni a kerti tóban cikázó halakat. A kerti tóval beengedjük a természetet a kertünkbe, hiszen a betelepített növényeken és halakon kívül rengeteg új élőlényt is vonz a víz. Gondoljunk csak a madarakra, melyek szűkebb és távolabbi környezetünkből is odajárnak fürödni és inni.

Az alábbi oldalakon dióhéjban végigvesszük, melyek a tóépítés szabályai, megemlítjük azokat a környezeti és technikai feltételeket melyekre figyelnünk kell egy dísztó kialakítása során.


kerti-tó-építés-vízesés-patak-dísztó-csobogó

 

A kerti tó típusai 

 

 • Természetes kerti tó, u.n. bio-tó: Mesterségesen épített, de természetes hatást keltő kerti tó, melyben a növények és halak természetes egyensúlyban élnek.
 • Fürdőtó: A fürdőtó abban különbözik a hagyományos dísztótól, kerti tótól, hogy benne egy jól elkülönített részt építünk ki fürdés céljából.

 • Víztározó tó: Sok esetben az építészeti, tűzrendészeti előírások kötelezővé teszik egy nagyobb tűzivíz tározó létrehozását olyan helyeken, ahol nincs oltásra alkalmas víz.

 • Mesterségesen épített mértani tó: Épített környezetekben elhelyezkedő, többé-kevésbé szabályos felépítésű csobogók, szökőkutak tartoznak ebbe a kategóriába.
Bennük vegyszerekkel és szűrőrendszerekkel biztosított tiszta víz található.

 • Miniatűr dézsás tó


 

A természetes kerti tó

Kerti tó tervezés

A meglévő vagy építendő kert stílusa meghatározza, a dísztó stílusát, formáját


 • Először is döntsük el: hová szeretnénk elhelyezni kerti tavunkat, mennyire szánunk központi szerepet neki, vagy a kert egy eldugott sarkába szeretnénk elhelyezni?

 • Gyakorlatilag bárhová megépíthetjük. Ügyeljünk rá, hogy napsütés érje a vízfelszínnek legalább az 50%-át. Nagy lombos fák alá sem célszerű elhelyezni, mivel az ősszel lehulló levelek sok problémát okozhatnak.

 • Fontos a megfelelő méret, az arányok. Ha túl kicsire tervezzük kerti tavunkat, nem alakulhat ki benne a biológiai egyensúly, ezért a vízfelület méretét minimum 10m2-re tervezzük. A kerti tó mélysége pedig legalább 100 cm legyen, hiszen ebben a mélységben már át tudnak telelni a halak valamint a fagyérzékeny növények, mint pl. a tavirózsa vagy a vízitök.

 • A víztömegnek fontos szerepe van a biológiai öntisztuló folyamatokban is, így a lehetőségekhez képest minél nagyobb vízmélységet alakítsunk ki.

 • A kerti tó tervezése során ügyeljünk arra, hogy a tó harmóniában legyen a kert többi részével, illesszük be a kert többi tereptárgyai, növényei közé. Lényeges, hogy mekkora térrészletbe kívánjuk elhelyezni. Furcsa látvány nyújthat egy óriási füves tér egyik sarkába elhelyezett miniatűr tó és ez fordítva is igaz.
A kerti tó akkor a legtermészetesebb, ha belesimul a környezetébe.
 •  
Keresztmetszetének tervezése során figyeljünk a szintekre! Előre határozzuk meg, milyen növényeket kívánunk a kerti tóba telepíteni és a növények térigényének megfelelően több szintet alakítsunk ki.Kerti-tó-dísztó-biotó-építés

 

Milyen anyagból építsük a kerti tavat?

PVC fólia

Ezt a megoldást elsősorban kisebb tavak építésére ajánlunk.
Legfontosabb jellemzője az olcsó ár és a viszonylag kisebb súly. Gumi fólia


A kereskedelmi forgalomban ma már többfajta speciális, kifejezetten tóépítésre tervezett gumifóliát lehet kapni.
 
Egy bizonyos méret felett mindenképpen gumifóliát használjunk kerti tó építésére, mely lényegesen tartósabb, mint a PVC fólia. A speciális gumi fólia többszörösére nyújtható ki anélkül, hogy elszakadna, és a gyártók akár 20-30 év élettartamot is ígérnek ezen termékekre.


Adott méretben kaphatók, de gyakorlatilag bármekkora méretű kerti tó kialakítható belőlük. 
Nagyobb, bonyolultabb felépítésű tavak esetén lehetőség nyílik a helyszíni vulkanizálásra is. Ennek a könnyebb kivitelezés mellett további előnye, hogy kevesebb hulladékunk keletkezik, így csökkenhet a kivitelezés költsége. Amit a tó egyik szélén levágunk mint felesleges anyagot, azt a másik részén kiegészítésként felhasználhatjuk, pl. egy patak vagy egy kisebb medenceként.
A helyszíni vulkanizálás gyakorlatilag egyenértékű a gyári forrasztással.


 Hogyan számoljuk ki a kerti tó elkészítéséhez szükséges fólia méretet?.


Pontosan kiszámítani nagyon nehéz, hiszen a tó a benne lévő padkákkal és különböző mélységekkel egy alaktalan építmény. Ezért több-kevesebb hulladékkal mindenképpen számolnunk kell.

A megvásárolható fólia egy téglalap vagy négyzet alku lepel. Területét természetesen hosszúságának és szélességének a szorzata adja. 
Méretét legegyszerűbben úgy tudjuk meghatározni a, ha a kiásott mederbe belefektetünk egy mérőszalagot Az így mért értékhez adjunk hozzá 30-30 cm a két szélén, a fólia visszahajtása végett.

Ha előre meg akarjuk vásárolni a fóliát, akkor tudnunk kell, mekkora lesz a legnagyobb szélessége, hosszúsága és mélysége a kerti tónak. Ebben az esetben a következő képlettel számolhatunk: Lepel mérete= Lepel hosszúsága x Lepel szélessége
Lepel hosszúsága= Tó legnagyobb hosszúsága+ (Tó legnagyobb mélysége x 2) + (2 x 30 cm)
Lepel szélessége=Tó legnagyobb szélessége+ (Tó legnagyobb mélysége x 2) + (2 x 30 cm)

 

Előre gyártott  műanyag medencék:

 
Az egészen kicsi mérettől a több m3-es víztömeget befogadó medencékig rendkívül sokféle alakú és méretű kapható ezen típusokból.

Korlátozott méretük miatt, ezekben a „kerti tavakban” nehezen alakul ki a természetes egyensúly.

Ha emellett a változat mellett döntünk, mindenképpen számoljunk a vízforgató-tisztító szűrő plusz költségével.Beton medencék:


Szabályosabb környezetbe kerti tónak építhetünk beton medencéket is. Felületüket természetes kövekkel burkolva, medrükbe növényeket telepítve ugyanolyan természetes hatást érhetünk el, mint a fóliás dísztavak, kerti tavak esetén.
Ma már ez a technológia a kivitelezés bonyolultsága és ára miatt egyre jobban háttérbe szorul.

Előnye viszont, hogy sérülésekre nem érzékeny. Viszonylag szűk helyre is beépíthető.
 
A megfelelő vízmélység kialakítása nem jelent gondot, hiszen függőleges partoldalak kialakítása egyszerűen megoldható. 

A kövekről

A kerti tó kialakítása során gyakorlatilag bármilyen követ használhatunk.

Néhány szabályt azonban érdemes betartanunk annak érdekében, hogy tavunk jól működjön, és esztétikus látványt is nyújtson.


 • Ne használjunk vízoldékony köveket!

 • Kerüljük a túl sok szín és forma alkalmazását! Maximum egy-két fajta követ használjunk.
 • A kövek méretét igazítsuk a kerti tó méretéhez, kisebb tavak esetében ne használjunk túl nagy köveket. Ez a megállapítás elsősorban a tó peremére vonatkozik, ahol a kövek állandóan látszanak.

 • A legjobban használható kövek az ú.n. görgetegkövek, illetve kavicsok, de a kerti tó szélét megépíthetjük akár lapos-kövekből is.


Növények a kerti tóban

A kerti tóba telepített növények kettős feladatot látnak el. Megjelenésükkel, szépségükkel életet visznek a tóba. Emellett fontos részük van a biológiai egyensúly kialakításában.
Már a tó tervezése előtt döntsük el, milyen típusú növényeket kívánunk elhelyezni, mert a szinteket is ennek megfelelően kell kialakítanunk.


 • A növények kiválasztásának egyik fontos szempontja, hogy milyen szerepet töltenek be az adott biofauna életében. Itt elsősorban azokra a növényekre gondolunk, melyek kevésbé szépek, viszont a víz tisztításában kiemelten fontosak.

 • A kerti tó méretétől függ a betelepített növények fajta és darabszáma. Minél nagyobb a tó, annál több fajtát telepíthetünk - de mérettől függetlenül is maximum 20-30 fajtában gondolkodjunk.

 • Főként hazánkban honos fajtákból igyekezzünk kialakítani tavunk növénytársulását! 

 • A növényeket elsősorban ültetőkosárban  helyezhetjük el.

 • Mindig speciális tavi földkeveréket használjunk, mert a sima termőföld tápanyag felhalmozódást okozhat.

 • A növényeket beültethetjük egyszerűen a fóliára is. Ebben az esetben kisebb-nagyobb kövekkel támasszuk ki a tövüket, alájuk pedig geotextílliát vagy hulladék gumidarabokat helyezzünk, megkönnyítvén így a későbbi tisztítási és tőosztási munkálatokat. 


kerti-tó-képek-tóépítés-patak-vízesés

 

Kerti tó tisztítás, gondozás

A kerti tó karbantartása nem igényel túl sok munkát - leszámítva az időszakonként, esetleg több évente elvégzendő teljes takarítást.


 • Beállt tó esetén a fenntartás elsősorban  a nagyobb fizikai szennyeződések, az elpusztult növényi maradványok, esetleg falevelek eltávolításából áll.

 • A betelepített növényeket néhány évente célszerű tőosztással megifjítani, az öregebb részeket eltávolítani.
A növények télire visszahúzódnak. Igyekezzünk az elpusztult növényi maradványokat eltávolítani a kerti tó vizéből. Ha tudjuk, az elszáradt részeket egészen tőre vágjuk vissza!

 • Bármilyen tökéletes egyensúlyi állapot alakuljon is ki tavunkban, néhány évenként szükségessé válhat, hogy egy nagyobb tisztítást elvégezzünk. Ekkor szedjük ki a halakat, a növényeket, majd teljesen eresszük le a kerti tó vizét. A medence falát mossuk le, a köveket nagy-nyomással tisztítsuk át. Ha kell, többször is távolítsuk el a tisztítás során a medence alján összegyűlt iszapos vizet. Végezzük el a növények megfiatalítását, esetleg a túlszaporodott halállomány csökkentését.

 • Gondoskodjunk a megfelelő oxigén ellátottságról, mely elengedhetetlenül fontos a kerti tóba kerülő szerves anyagok lebontásához. Vegyük figyelembe, hogy a hőmérséklet emelkedésével egyre nő a tó oxigén igénye.
Teendők a kerti tó halaival

A kerti tó téliesítése

 • A téli fagyok beállta előtt el kell távolítani azokat a szivattyúkat, melyek a fagyzónában, tehát a vízfelszín tetejétől számított 40 cm-en belül találhatóak. Az ennél mélyebben fekvő szivattyúkat nem kell eltávolítani. Ma már léteznek a téli fagyoknak ellenálló szivattyúk is. Ilyen például az OASE új szivattyúgenerációja. Ezeket akár még az enyhe fagyok beállta után is működtethetjük, biztosítván így a kerti tó oxigén ellátását.
 • Amikor átfagy a tó teteje, rendszeresen lékeljük azt, a halállomány védelmének  érdekében.
Ennél egyszerűbb megoldás, ha vásárolunk egy tavi fagymentesítőt, amely egy kis részen biztosítja a kerti tó levegőzését.

 • A halakat télen ne etessük!

 • Betontavak esetében gondoskodjunk a függőleges falfelület  jégnyomás elleni védelméről.
Ezt legegyszerűbben úgy oldhatjuk meg, ha kötélre kötött, nehezékkel ellátott üres ballonokat eresztünk be a tóba.
A kerti tó jégmentesítéséről részletesebben a következő oldalon olvashat

A szűrőkről

Bármennyire is mindent megteszünk érte, néhány esetben nehezen, vagy egyáltalán nem alakul a biológiai egyensúly.
Ha egészséges kerti tavat szeretnénk, ilyen esetekben szükségünk lehet szűrők, szűrőrendszerek beépítésére.


Mechanikai szűrők: Ezek a szűrő típustól függően a durvább, mechanikai szennyeződéseket távolítják el.


Biológiai szűrők: Ezeket általában már szűrőrendszerek részeként alkalmazzuk. Eltávolítják a vízben lévő kémia szennyezőanyagokat, tápanyagokat, csökkentik az algásodást.

Víz alatti szűrők: Általában a tószivattyúkkal összekapcsolt szűrők, melyek folyamatos működésük során a vízben lebegő nagyobb szennyeződések eltávolítására képesek. Hátrányuk, hogy korlátozott szűrési kapacitással rendelkeznek, ezért viszonylag gyakran kell tisztítani őket. Tisztításuk nem is annyira egyszerű, hiszen ehhez ki kell venni őket a tóból.


Átfolyó szűrők: Ezeket a berendezések, a tavon kívül helyezkednek el és a tószivattyú táplálja őket. Általában többlépcsős szűrési rendszerrel rendelkeznek. 
Tisztításuk egyszerű, viszonylag nagyobb mennyiségű vizet képesek megtisztítani.
Elhelyezésükre jellemző, hogy a tó vízszintjénél magasabban kell elhelyezni  a kifolyó nyílásukat, hiszen belőlük gravitációs úton távozik a víz.


Nyomásszűrők: Jellemzőjük, hogy belőlük a víz nyomással távozik, így a vízszint alá és fölé is el lehet őket helyezni. Ha vízeséseket és patakokat kívánunk a szűrőn keresztül táplálni, mindenképpen ezt a típust használjuk!


A kertó tó szűréséről részletesebben a következő oldalon olvashat


kerti-tó-építés-házilag-dísztó-tóépítés-biotó

 

A kerti tó építés folyamata

 

Tóépítés folyamata képekben >

 

Kerti tó tervezés:

Határozzuk meg a kerti tó helyét: Kertünkben általában adottak azok a pontok ahová el tudunk helyezni egy kisebb-nagyobb tavat.

Kitűzés

 • Rajzoljuk ki a kerti tó alakját a területen.
 • A kitűzéshez használhatunk spárgát, locsolótömlőt, mészport vagy akár jelölőspray-t is.
 • A kitűzés után vízszintezzük ki a területet. Vízszintezésre a munka során még többször is szükségünk lesz. Nem baj, ha nem teljesen vízszintes a terület, de ahhoz, hogy pontosan tudjunk dolgozni, mindenképpen ismernünk kell a tó nyugvó vízszintjét.

Meder kiszedése

 • Nagyobb tavak esetében a földmunkákat részben elvégezhetjük géppel, de mindenképpen szükség lesz a finomításokhoz kézimunkára is. Kisebb tavakat kizárólag kézi erővel tudunk kiásni.

 • Gondoljuk végig, hogy a kitermelt talajt hová helyezzük el! Mérettől függően, tekintélyes mennyiségről lehet szó. Egy átlag 7x6-os területű, 80cm-es mélységű tóból több mint 30 m3 föld kerül ki.

 • A kitermelt földből akár egy dombot is emelhetünk a kerti tó mögött, ahonnan egy kisebb-nagyobb csobogón keresztül engedhetjük bele a vizet a mederbe. Ezzel a természetes körforgással -  amellett, hogy rendkívül látványos - biztosítani tudjuk a víz oxigén utánpótlását is.
 • Minden tóban több szint található. Az ásást szintenként végezzük el oly módon, hogy a külső, legsekélyebb résszel kezdünk, majd fokozatosan haladunk a tó közepe felé.
 • Ügyeljünk arra, hogy az első, a kerti tó szélével párhuzamosan végigfutó padka elegendően széles legyen, hiszen ide kell elhelyeznünk a sekély vízi növényeinket. Javasoljuk, hogy ez a rész legalább 30-40 cm széles legyen, hiszen, ha túl keskeny, nem fognak rajta megállni a kövek, nem lehet jól beleültetni a növényeket. A munka végén ellenőrizzük a vízszintet.
 • A kerti tó szélétől nézve az első padka vízszintje a legfontosabb, hiszen ezen lesznek a sekély vízi növények.
 • A kerti tó belsejében lévő többi padka vízszintessége csak akkor lényeges, ha rajtuk növényeket kívánunk elhelyezni.
 • Alakítsunk ki túlfolyót, vizsgáljuk meg, hol van a tónak a legalacsonyabb pontja. ha szükséges módosítsuk a kifolyó helyét.
 • A terepmunkák legvégén ellenőrizzük át a teljes medret, nincs-e benne bármilyen éles, kiálló tárgy, esetleg gyökér vagy éles kavics. 


Fólia behelyezése a tóba

 • Először a geotextíliát kell beterítenünk, oly módon hogy az egymás mellett lévő csíkokat kb. 20 cm-re egymásra lapoljuk.

 • A tófóliák gyárilag csíkokból vannak összevulkanizálva. Ez egyben korlátozza azt is, hogy milyen méretben tudjuk őket megvásárolni, hiszen az egyik oldal mindig fix, csak a másik oldalt tudjuk méretre vágatni. A fólia vásárlása előtt mindig alaposan gondoljuk végig, hogyan járunk jobban, mikor lesz kevesebb hulladékunk: ha keresztben, vagy ha hosszára terítjük be a fóliát?

 • A fólia beterítéséhez több ember kell.
 • A tófóliák általában középre vannak hajtogatva. Ez azt jelenti, hogy a kihajtogatást jobbra majd balra haladva tudjuk elvégezni. Görgessük ki a fóliát hosszanti vagy kereszt irányban. (Ez attól függ, hogy melyik a fix mérete.) Majd óvatosan, két irányba haladva tudjuk a kerti tó medrét kibélelni. Közben ügyeljünk arra is, hogy a geotextília nehogy véletlenül begyűrődjön a fólia alá.

 • A tófólia beterítése után, a gyűrődéseket egy irányban haladva óvatosan lapoljuk egymásra. A fólia szélét súlyozzuk le kövekkel.

Növények beültetése:

 • Helyezzük el a kerti tó aljába a mélyvízi növényeket pl. vízitököt vagy a tavirózsát.

 • Ezután elkezdhetjük vízzel feltölteni  a kerti tó medrét. Mielőtt a vízszint eléri az egyes padkákat, folyamatosan helyezzük el rajtuk a növényeket illetve a szükséges kőmennyiséget.

 • A növények behelyezéséhez használjunk speciális ültetőkosarat, mellyel megakadályozhatjuk a növények túlszaporodását.

Szegély kialakítása

 • Amikor a víz belepte a legfölső padkát, hozzákezdhetünk a fólia méretre vágásához.

 • Lényeges, hogy a tófóliát minden látható részen tüntessük el, hiszen tavunk csak így kelt természetes hatást.  Nagyon fontos, hogy a fóliát többszörösen hajtsuk vissza, mert így megakadályozzuk a későbbi esetleges repedését.

 • A kerti tó szélét kirakhatjuk nagyobb kövekkel, de természetesebb hatást érhetünk el, ha szintje teljesen belesimul környezetébe.
 • Erre a következő az egyik legjobb módszer. A peremét valamilyen könnyen hajlítható műanyagból építsük ki, amelyre azután a fóliát ráhajtjuk. Erre minden olyan rugalmas műanyag lemez alkalmas, melynek elegendően nagy a tartása és legalább 15-20 cm-es csíkokat lehet belőle vágni. Ezekből a csíkokból építsük ki a kerti tó körvonalát, oly módon, hogy a meder teljesen simuljon be környezetébe. 
 • Ügyeljünk arra, hogy a műanyag lemezek elegendően stabilan álljanak, a tó szélének megbízható támaszai legyenek.  A fóliát méretre vágása után erre a szegélyre hajtsuk rá. Így a  gumiból csak néhány mm fog kilátszani a kerti tó széle mentén. Ezzel a módszerrel a füvet teljesen a víz széléig tudjuk kivinni.
 • Ha füves tószél mellett döntünk, a mederrel érintkező legalább 20 cm-es csíkot magvetés helyett gyepszőnyeggel építsük ki. Így megakadályozhatjuk a földnek a tóba való bemosódását. Erre a későbbiek során is nagy figyelmet kell fordítanunk.

 • A szegélyt mindig úgy alakítsuk ki, hogy egy kicsit magasabban legyen mint a vízszint. Ezzel meggátolhatjuk az esetleges szennyeződések bemosódását.
A kerti tószegély kialakításáról részletesebben a következő oldalon olvashat

 

Kőterítés

 • A  vízben lévő legfelső padkát, valamint a kerti tó peremét teljesen takarjuk be kavicsokkal, hogy a gumifólia ne látszódjon ki. Ezzel nem csak esztétikussá tesszük a tó szélét, hanem a fóliát is megvédjük a sérülésekkel szemben.

 • A kerti tó többi részében csak annyi kavicsot szükséges elhelyezni amennyi a növények megtartásához szükséges.  A mélyebb részeken a kilátszó fólia hamar eliszaposodik s így természetes hatása lesz.
 • Ha nagyobb köveket helyezünk a kerti tóba, akkor rakjunk alájuk geotextíliát  mindenképpen fekete színűt), vagy a maradék gumiból vágjunk ki hozzájuk megfelelő méretű alátéteket, megvédve így az értékes gumifóliát az esetleges kidörzsölődéstől.
 • Lényeges, hogy  a geotextília vezeti a vizet, ezért a fólia alatt lévő textil semmiképpen ne legyen kontaktusban a tóban lévő vízzel.dísztó-képek-kerti-patak-kerti-tó-házilag

 

A vízminőségről

 

A kerti tó vízminőségét befolyásoló tényezők

 • Ammónia tartalom: Az ammónia a halak ürülékéből, a fehérje lebomlásából keletkezik.

 • Vízhőmérséklet: Az ideális tóhőmérséklet 20-25 °C, de 2°C és 30°C között elfogadható a víz hőmérséklete. A hőmérséklet emelkedése felgyorsítja a biológiai folyamatokat. Átlagban 5°C hőmérséklet emelkedésre megduplázódik a biológiai folyamatok aktivitása. A hőmérséklet emelkedésével együtt romlik a tó oxigén ellátottsága, nő az ammónia mérgező hatása.

 • PH érték: Az optimális érték 7-8,5 közötti. Ha ezen a határon belül van a PH érték, akkor ne próbáljuk megváltoztatni! Ha belenyúlunk a kerti tó biológiai folyamataiba, több kárt tehetünk, mint amennyi haszna van. A PH stabilitás alapfeltétele, hogy a bomló, rothadó szerves anyagokat rendszeresen eltávolítsuk a tóból. Ha ezt megtesszük, a beállt tavak általában megtartják stabilitásukat.

 • Vízben oldott oxigén: A  szerves hulladék lebontásának egyik legfontosabb eleme. A kerti tóban élő halak életének elengedhetetlen feltétele a megfelelő oxigén ellátottság. Ha értéke 3mg/l alá csökken, a halak elpusztulnak. Különösen a nyári időszakban szükséges az oxigén pótlásáról gondoskodni, hiszen a hőmérséklet emelkedésével csökken a vízben oldott oxigén szintje, a halak igénye viszont biológiai aktivitásuk növekedése miatt nő. A legegyszerűbben csobogók, vízesések kiépítésével tudjuk pótolni az oxigént. A rendszeres vízpótlás szintén növeli az oxigén tartalmat. Igyekezzünk a friss vizet csobogtatva bejuttatni a kerti tóba. Ez különösen a kútvízre igaz, melynek nagyon alacsony az oxigéntartalma.

 • Szennyeződések: A nagyobb méretű szennyeződések (pl. levelek növényi maradványok) könnyen felismerhetőek, könnyen eltávolíthatóak. Rendszeres eltávolításuk fontos, hiszen bomlásukkal nemkívánatos folyamatokat indukálhatnak kerti tavunkban. Sokkal veszélyesebbek a láthatatlan, oldott szennyeződések (pl. műtrágya föld, növényvédőszer stb.). Ezek képesek a kerti tó biológiai egyensúlyának felborítására. Előzzük meg, hogy bejuthassanak a kerti tóba! Erre az a legjobb módszer, ha tavunkat valamilyen módon elszeparáljuk környezetétől - pl. valamilyen láthatatlan szegéllyel vesszük körül. A rendszeres vízcsere csökkenti a szennyeződések koncentrációját.

 • Alga: A zöld vizet a benne lebegő parányi, mikroszkopikus méretű Phytoplanktonok okozzák. Újonnan épített tavaknál természetes dolog a kezdeti felszaporodásuk, de egy-két hét alatt letisztul a kerti tó vize.

A kerti tó vízminőségéről részletesebben a következő oldalon olvashat
Algamentes kerti tó

Kertii tó, kapcsolódó népszerű témák ⇒           Kertépítés ⇒

 

UGRÁS A LAP TETEJÉRE

Dokumentumtár

A dokumentumtár eléréséhez kérjük adja meg a hírlevélregisztrációnál használt e-mail címét az azonosításhoz.

Kiemelt akciós termékek

GYEPSZŐNYEG AKCIÓ

Bruttó 2 000 Ft/m2 -től
Az ár függ a megrendelt mennyiségtől!

Részletek 

gyepszőnyeg, készgyep, gyeptégla,