Kerti tóval kapcsolatos teendők

 

Tavaszi teendők

A kerti tó teljes tisztítására a tavaszi időszak a legmegfelelőbb. Erről a témáról bővebben a következő oldalon olvashat: Kerti tó tisztítása
Megfelelően karbantartott kerti tó esetén a teljes tisztításra csak 4-6 évente van szükség.
Eresszük le a tó vizének kb. egyharmadát.
Szívjuk le a fenéken felgyülemlett iszapot.
A vízpótlás után klórmentesítsük a vizet. Erről a témáról bővebben a következő oldalon olvashat.

A halak etetését akkor kezdhetjük el amikor a vízhőmérséklet 10 °C fölé emelkedett. A halakkal kapcsolatos teendőkről a következő oldalon olvashat.

A tavaszi időszakban előfordulhat algarobbanás. A fonalas algákat akár fizikailag is eltávolíthatjuk.
Túlzott algaburjánzás esetén használhatunk algairtó szereket is. Fontos, hogy az elpusztult algákat fizikailag szűrjük ki a kert tó vizéből, mert ellenkező esetben, a bomló szerves anyag újabb algarobbanást idézhet elő.

Az algákkal kapcsolatban bővebben a következő oldalon olvashat: Algamentes kerti tó

Végezzük el a túlburjánzott növények ritkítását, ha szükséges ültessük át az edényes növényeket. Erre akkor van szükség, ha kinőtték a tartó konténert.

Indítsuk be a kerti tó keringető szivattyúját, és kapcsoljuk be a biofiltert.

Kérdése van? Keressen minket!

 

Nyári teendők

Rendszeren etessük a halakat. Egyszerre csak annyi táplálékot adjunk nekik, amit kb. 5 perc alatt eltudnak fogyasztani.

A túlburjánzott fajokat szorítsuk vissza, törekedjünk a fajok közötti egyensúly fenntartásásra. Főként az átokhínárt ritkítsuk rendszeresen, mely kedvező körülmények között hamar elnyomja  a kerti tó értékes növényeit.

A növények tőosztását, szaporítását egészen a nyár végéig folytathatjuk.

A meleg víz kevesebb oxigént képes oldatban tartani, ezért fokozottan ügyeljünk az oxigén utánpótlásra. A A kerti tó keringető szivattyúját folyamatosan üzemeltessük. Ügyeljünk rá, hogy a vízfelszínen úszó levelek ne fedjék le a teljes tavat, mert az oxigén részben a víz felületén keresztül oldódik be a kerti tóba.

Őszi teendők

A legfontosabb teendő a lehulló falevelek és elpusztult növényi maradványok rendszeres eltávolítása a kerti tóból. Egyes fák levelei, mint pl. a dió, a gesztenye, vagy a juhar leveleiből a vizet színező, mérgező vegyületek oldódhatnak ki.

A halakat étvágyuk szerint etessük. Az etetést 10 °C alatti hőmérsékleten hagyjuk abba. A kerti tó halairól részletesebben a következő oldalon olvashat

A vízi növények szárait vágjuk le, közvetlenül a vízfelszín fölött, így az elszáradó növényi részek télen nem rohadnak bele  a tóba. Az üreges szárú növényeket magasabbra metsszük, elkerülve ezzel a tőrothadásukat, melyet a szárakba bejutó víz okozhat náluk.

Gondoskodjunk a fagyérzékeny növények teleltetéséről. Ha túl sekély a kerti tavunk és az teljesen átfagyhat, a tavi rózsákat és a halakat vegyük ki.

A  kiszedett tavi rózsákról vágjuk le a leveleket és nedves közegben, fagymentes helyen teleltessük át őket.
10 °C alatti hőmérsékleten célszerű leállítani a kerti tó teljes keringetését, mert az zavarhatja a nyugalomra készülő halakat.

Kérdése van? Keressen minket!

 

Téli teendők

A téli időszakban, a szerves anyagok bomlása során felszabaduló gázok megmérgezhetik a  kerti tó halait . Ezért a dísztó egy észtét a téli időszakban feltétlenül tartsuk jégmentesen.
A kérdéssel részletesen a következő oldalon foglalkozunk.

A biofilter állítsuk le, a kivehető betéteket szedjük ki a szűrőket tisztítsuk meg, úgy tegyük el télire őket.

KERTI TÓ⇒             KERTÉPÍTÉS⇒ 

 

UGRÁS A LAP TETEJÉRE

Dokumentumtár

A dokumentumtár eléréséhez kérjük adja meg a hírlevélregisztrációnál használt e-mail címét az azonosításhoz.

Kiemelt akciós termékek

GYEPSZŐNYEG AKCIÓ

Bruttó 2 000 Ft/m2 -től
Az ár függ a megrendelt mennyiségtől!

Részletek 

gyepszőnyeg, készgyep, gyeptégla,