Kerti tóval kapcsolatos teendők
Tavaszi teendők
A kerti tó teljes tisztítására a tavaszi időszak a legmegfelelőbb. Erről a témáról bővebben a következő oldalon olvashat: Kerti tó tisztítása
Megfelelően karbantartott kerti tó esetén a teljes tisztításra csak 4-6 évente van szükség.
Eresszük le a tó vizének kb. egyharmadát.
Szívjuk le a fenéken felgyülemlett iszapot.
A vízpótlás után klórmentesítsük a vizet. Erről a témáról bővebben a következő oldalon olvashat.
A halak etetését akkor kezdhetjük el amikor a vízhőmérséklet 10 °C fölé emelkedett. A halakkal kapcsolatos teendőkről a következő oldalon olvashat.
A tavaszi időszakban előfordulhat algarobbanás. A fonalas algákat akár fizikailag is eltávolíthatjuk.
Túlzott algaburjánzás esetén használhatunk algairtó szereket is. Fontos, hogy az elpusztult algákat fizikailag szűrjük ki a kert tó vizéből, mert ellenkező esetben, a bomló szerves anyag újabb algarobbanást idézhet elő.
Az algákkal kapcsolatban bővebben a következő oldalon olvashat: Algamentes kerti tó
Végezzük el a túlburjánzott növények ritkítását, ha szükséges ültessük át az edényes növényeket. Erre akkor van szükség, ha kinőtték a tartó konténert.
Indítsuk be a kerti tó keringető szivattyúját, és kapcsoljuk be a biofiltert.
Kérdése van? Keressen minket!
Nyári teendők
Rendszeren etessük a halakat. Egyszerre csak annyi táplálékot adjunk nekik, amit kb. 5 perc alatt eltudnak fogyasztani.
A túlburjánzott fajokat szorítsuk vissza, törekedjünk a fajok közötti egyensúly fenntartásásra. Főként az átokhínárt ritkítsuk rendszeresen, mely kedvező körülmények között hamar elnyomja a kerti tó értékes növényeit.
A növények tőosztását, szaporítását egészen a nyár végéig folytathatjuk.
A meleg víz kevesebb oxigént képes oldatban tartani, ezért fokozottan ügyeljünk az oxigén utánpótlásra. A A kerti tó keringető szivattyúját folyamatosan üzemeltessük. Ügyeljünk rá, hogy a vízfelszínen úszó levelek ne fedjék le a teljes tavat, mert az oxigén részben a víz felületén keresztül oldódik be a kerti tóba.
Őszi teendők
A legfontosabb teendő a lehulló falevelek és elpusztult növényi maradványok rendszeres eltávolítása a kerti tóból. Egyes fák levelei, mint pl. a dió, a gesztenye, vagy a juhar leveleiből a vizet színező, mérgező vegyületek oldódhatnak ki.
A halakat étvágyuk szerint etessük. Az etetést 10 °C alatti hőmérsékleten hagyjuk abba. A kerti tó halairól részletesebben a következő oldalon olvashat
A vízi növények szárait vágjuk le, közvetlenül a vízfelszín fölött, így az elszáradó növényi részek télen nem rohadnak bele a tóba. Az üreges szárú növényeket magasabbra metsszük, elkerülve ezzel a tőrothadásukat, melyet a szárakba bejutó víz okozhat náluk.
Gondoskodjunk a fagyérzékeny növények teleltetéséről. Ha túl sekély a kerti tavunk és az teljesen átfagyhat, a tavi rózsákat és a halakat vegyük ki.
A kiszedett tavi rózsákról vágjuk le a leveleket és nedves közegben, fagymentes helyen teleltessük át őket.
10 °C alatti hőmérsékleten célszerű leállítani a kerti tó teljes keringetését, mert az zavarhatja a nyugalomra készülő halakat.
Kérdése van? Keressen minket!
Téli teendők
A téli időszakban, a szerves anyagok bomlása során felszabaduló gázok megmérgezhetik a kerti tó halait . Ezért a dísztó egy észtét a téli időszakban feltétlenül tartsuk jégmentesen.
A kérdéssel részletesen a következő oldalon foglalkozunk.
A biofilter állítsuk le, a kivehető betéteket szedjük ki a szűrőket tisztítsuk meg, úgy tegyük el télire őket.
KERTI TÓ⇒ KERTÉPÍTÉS⇒
UGRÁS A LAP TETEJÉRE
Dokumentumtár
A dokumentumtár eléréséhez kérjük adja meg a hírlevélregisztrációnál használt e-mail címét az azonosításhoz.