Algamentes kerti tó

 

A kerti tó akkor igazán szép, ha kevés alga van benne.

Kérdés: miért szaporodnak fel az algák a kerti tóban? Melyek azok a környezeti tényezők, melyek kedveznek az algák felszaporodásának?

Az algák szeretik a tápanyagban dús, meleg vizeket. Kedvelik a napfényes körülményeket.
Ha algamentes kerti tavat szeretnénk, mindenekelőtt  csökkentenünk az algák táplálékául szolgáló szerves anyagok mennyiségét.

Az algamentesítés alapja, az ökológiai egyensúly megteremtése. Ha a  kerti tó egyensúlyi állapotban van, nincs benne szerves anyag felhalmozódás, nem fognak az algák sem felszaporodni.

 

Nézzük, mitől lesz a tavunk tiszta, algamentes

Telepítsünk a kerti tóba megfelelő számú növényt. A dísztó vízfelületének minden négyzetméterére kb. 10 növény jusson. A vízminőség szempontjából a víz alatti növények a fontosabbak. Ezek a növények ugyanis elsősorban a vízből veszik fel táplálékukat, így szerepük alapvető jelentőségű a biológiai egyensúly kialakítása szempontjából.
Ha halakat telepítünk a dísztóba, növelnünk kell a betelepített növények számát is, hiszen a díszhalak ürüléke növeli a tóban felhalmozott szerves anyag mennyiségét.

Legfontosabb víz alatti növények:
Átokhínár
Tündérhínár
Borzhínár
Nyílfű
Csetkáka

Ha a kerti tóban elszaporodtak az algák, természetes módszerek segítségével csak lassan tudjuk megszabadítani tőle tavunkat.
Általában négy-hat hét szükséges, hogy a kerti tó ismét algamentes legyen.
A víz alatti növények közül az egyik legfontosabb az átokhínár, mely már kora tavasszal elkezd hajtani. A kanadai átokhínár betelepítésével megakadályozhatjuk a kora tavaszi algavirágzást. Viszont a későbbiekben kordában kell tartani ezt a hínár fajt, mert gyors felszaporodása miatt képes elnyomni a többi vízinövényt.

Terítsünk a kerti tó aljába kb. 10 cm vastag kavicsréteget. A kavicsba ültessünk nyílfű fajokat, melyek levélzete a víz alól veszi fel atápanyagokat.

Nyár közeledtével, ahogy melegszik az idő, a körülmények is egyre kedveznek a zöld algák felszaporodásának.
Ilyenkor jól jön a vízfelület részbeni árnyékolása.
Megoldás lehet, ha a kerti tó örökzöldek mellé kerül, a kert azon részébe, ahol a nap egy időszakában részben árnyékolt a vízfelszín.

Telepíthetünk tavirózsákat a kerti tó aljába, olyan mennyiségben, hogy kifejlődött korukban a vízfelület kb. 50%-át fedjék le.

A vízfelület takarására alkalmas növények:
Tavirózsák
Kagylótutaj
Vízijácint
Moszatpáfrány
Rucaüröm
Békalencse

KÉRDÉSE VAN?   KERESSEN MINKET


A kerti tavat algamentesen lehet tartani a vízfelület takarása nélkül is. Ehhez azon ban több víz alatti növényt kell telepíteni. Pl. ha a kerti tó alját nyífüvekkel telepítjük be, ez önmagában is képes tiszta, egészséges tavat biztosítani.

A kerti tó szélébe telepített magasabb termetű növények képesek a vízfelszínt árnyékolni, ezzel is javítva a dísztó ökológiai egyensúlyát.

Óvatosan bánjunk a kerti tó vízcseréjével: Ha elalgásodott a kerti tó, lehetőleg ne vízcsapról töltsük fel. A csapvíz rengeteg szerves anyagot tartalmaz, mely a dísztóban a kedvezőtlen biológiai folyamatokat tovább erőstheti. Ezért, ha nem áll rendelkezésünkre kútvíz, egyszerre csak a tó vizének egy részét cseréljük le.

Óvatosan bánjunk a vízinövény tápokkal. A kereskedelmi forgalomban kapható vízinövény tápokat mindig csak az előírt mennyiségben adagoljuk, mert a túlzott tápanyagozás szerves anyag felhalmozódáshoz vezethet, ami elősegíti az algák megjelenését.

A kerti tó tervezés során ügyeljünk a tó elhelyezésének fontosságára. A dísztavat igyekezzünk úgy elhelyezni, hogy az esőzések során ne mosódjon be víz a tóba. Legjobb megoldás, ha a tó szélét kissé megemelve akadályozzuk meg a szerves anyagban feldúsult esővíznek a bemosódását.

A kerti tó növényeit, ha azok ültetőközeget igényelnek, inkább agyagos talajba teleptsük.

A dísztóba az ültetések során a növénytartókba ne kerüljön be tőzeg, vagy trágyás föld.

A betelepített növények gyökereit, függetlenül attól, hogy edénybe ültettük őket, vagy pusztán a tó ültető közegébe helyezzük be azokat, felszínüket takarjuk le kaviccsal. Ha halak is vannak a tóban, a kavicsréteg vastagságát növeljük kb. 10 cm-esre.

Csökkentsük a kerti tó halállományát a minimális szintre, mivel a  halak ürüléke növeli a szerves anyagok mennyiségét.

Ne etessük túl a halakat. Az el nem fogyasztott haleledel lesüllyed a dísztó aljára és ott lebomlik.

Biztosítsuk a tó vizének állandó mozgását. Keringető szivattyúval mozgatott víz, csobogó, vízesés  kialakítása javítja  a kerti tó oxigénellátottságát. A megfelelő oxigénellátás kedvez a nitrogénbontó, úgynevezett nitrifikáló baktériumoknak, melyek a vízben lévő szerves anyagokkal táplálkoznak.

A keringető szivattyút úgy helyezzük el, hogy a kerti tó vizét teljesen átforgassa, mivel a pangó sekély vízben hamar felszaporodhatnak az algák.

A dísztó vizét kb. 3-4 óránként át kell forgatni. Ennek megfelelő teljesítményű forgató szivattyút válasszunk.

Algaevő élőlények
Édesvízi kagylók
Az édesvízi kagylók naponta kb.50-100 liter vizet átszűrvén, táplálkozásuk során rengeteg algát fogyasztanak el.
Vigyázzunk, csak édesvízi kagylót telepíthetünk a dísztótba, hiszen a tengeri kagylók a mi vízi körülményeik között hamar elpusztulnak, bomló tetemük tovább rontja a kerti tó vízminőségét.
A kerti tó minden egyes 100 literére minimum egy kagylót telepítsünk.

Bizonyos csigafajok elfogyasztják az algákat, míg más fajaik pl. a nagy tenyércsiga inkább a vízinövényeket fogyasszák. Így a vízicsigák tudatos telepítése, a fajok pontos ismerete nélkül mindenképpen kockázatos és felesleges.
A kerti tó medrének oldalán képződött moszattömeg hasznos, hiszen ezek a moszat fajok szintén szerves anyagokkal, algákkal táplálkoznak.

A kereskedelmi forgalomban beszerezhetők speciális tőzeg granulátumok.A tőzegből kioldódó huminsav gátolja az algák fejlődését.
A tőzeget csak rövid ideig szabad a dísztóban tartani, mielőtt még bomlásnak indulna el kell onnan távolítani.
 

Algák elleni vegyszeres kezelés

A kereskedelmi forgalomban kaphatók olyan alga elleni szerek, melyeket a dísztóba adagolva gyorsan elpusztítják a zöldalgákat.
Az algaölő szerek használata előtt célszerű mechanikai eszközökkel eltávolítani a lebegő algák egy részét.
Ha a kerti tó vizét félig leeresztjük a vegyszer használata előtt, fele mennyiségű algaölő szer használatával is azonos eredmény érhetünk el.
Az algák elpusztulása után el kell őket onnan távolítani, mielőtt bomló tetemeik újabb algavirágzás táptalajául szolgálnának.

Néhány vegyszer, mely képes elpusztítani a zöld algákat

Kálium permanganát: Ezt a vegyszert olyan mennyiségben adagoljuk a kerti tó vizéhez, hogy a tó vizének koncentrációja 2 mg/ liter legyen.
Csak hűvös időben használjuk, mert ellenkező esetben a dísztó vize sárgás-zavaros lesz.
Az algák pusztulásuk után lesüllyednek a kert tó fenekére, onnan leszívással távolítsuk el őket.

Formaldehid - formalin
A formalinnak a 40%-os oldatából 10 ml szükséges a kert tó minden egyes vízköbméterére.
Használata előtt a tavi rózsákat távolítsuk el a tóból , mivel azok érzékenyek a formalinra.
A formalin fent említett koncentrációjára a tavi halak nem érzékenyek, csak a parazitákat pusztítja el, így a halak akár a tóban is maradhatnak.
 

KÉRDÉSE VAN?   KERESSEN MINKET!

 

Mechanikai eszközök az algák kiszűrésére

Speciális szűrők önmagukban is alkalmasak lehetnek az algák kiszűrésére.
A legalkalmasabbak azok a szűrők, melyek kombináltan UV és mechanikai elemeket is tartalmaznak.
Hátrányuk ezeknek a szűrőknek, hogy viszonylag gyakran kell őket tisztítani, mert a mikroszkopikus méretű algák hamar eltömítik a szűrő betéteket.

Természetes módszer a kert tó szűrésére: A kerti tó medre fölött építsünk egy kisebb medencét. A fölső medencét sűrűn telepítsük be növényekkel. Gondoskodjunk róla, hogy a víz a fölső tónak a pereméről csordogálhasson alá. Egy forgató szivattyú segítségével a vizet folyamatosan pumpáljuk az alsó tóból a felsőbe. Ahol azután a lebegő szennyeződések leülepednek, a növények pedig kiveszik a vízben lévő szerves anyagokat így a víz megtisztulva csordogál le az alsó tóba.

 

KERTI TÓ ⇒     KERTI TÓ GONDOZÁSA ⇒      KERTÉPÍTÉS ⇒

 

UGRÁS A LAP TETEJÉRE

Dokumentumtár

A dokumentumtár eléréséhez kérjük adja meg a hírlevélregisztrációnál használt e-mail címét az azonosításhoz.

Kiemelt akciós termékek

GYEPSZŐNYEG AKCIÓ

Bruttó 2 000 Ft/m2 -től
Az ár függ a megrendelt mennyiségtől!

Részletek 

gyepszőnyeg, készgyep, gyeptégla,