Kerti tó jégmentesítése

Hogyan tartsuk jégmentesen a kerti tó felületét a téli időszakban


A jégmentesítés alapvető fontosságú karbantartási  munka. Különösen akkor fontos, ha halakat is tartunk a tóban. Hiszen a jégtakaró megakadályozhatja, hogy a szerves anyagok bomlása során felszabaduló gázok eltávozzanak a tóból, így az megmérgezheti a halakat.

A kerti tó egy részét mindig tartsuk jégmentesen!

Nézzük melyek azok a módszerek, melynek segítségével jégmentesen tarthatjuk a dísztó vízfelszínének egy részét.

  • Helyezzen be egyszerű akváriumi melegítőt a kerti tó felszínéhez közel. A melegítő teljesítményétől függően kisebb-nagyobb felületen lehet jégmentesíteni. Ezzel a módszerrel elsősorban kisebb tavaknál próbálkozhatunk.
  • Enyhébb teleken elegendő lehet, egy szökőkutat, csobogót működtetni Ezzel a módszerrel a csobogó bevezetési pontja körül jégmentes maradhat a kerti tó.
  • A keringető szivattyút hagyja bekapcsolva, oly módon, hogy a szivattyú kivezető csövét közvetlenül a vízfelszín alatt vezesse be a vízbe.
  • Vegye le  a szökőkútról a porlasztófejet és hagyja működni a szivattyút.

Kérdése van? Keressen minket!


Bármilyen módszert is használ, figyeljen arra, hogy nehogy túlhűtse a tavat, mert az könnyen a halak és az érzékenyebb tavi növények pusztulásához vezethet.

  • Egyszerű akváriumi levegőztetővel sokáig fagymentesen tartható a kerti tó, a tavon kialakított lék segítségével. Itt is ügyeljünk rá, hogy a porlasztófej ne merüljön túl mélyre, nehogy túlhűtse a tavat.
  • Nem túl hideg időjárás esetén a tóba helyezett rugalmas úszó tárgy körül is jégmentes maradhat a kerti tó. Különösen azok a tárgyak alkalmasak erre a feladatra, melyek mozognak is a tó vízfelszínén.
  • Próbálkozhatunk az úszó medencék takarására gyártott műanyag elemekkel takaró fóliával is.
  • Ma már beszerezhetők, direkt a kerti tó igényeire kialakított egyszerű fagymentesítő eszközök is.
  • Mindennél jobb megoldást jelent a  kerti tó letakarása. Melyet megoldhatunk egyszerű fólia segítségével, de akár deszkával is leboríthatjuk a tavat.
  • Egy kanadai módszer szerint: Építsünk alacsonyabb üvegházhoz hasonló szerkezetet a kerti tó fölé, melyet erősebb átlátszó mezőgazdasági fóliával fedhetünk le.

 

KERTI TÓ ⇒     ALGAMENTES KERTI TÓ ⇒   KERTÉPÍTÉS ⇒

 

UGRÁS A LAP TETEJÉRE

Dokumentumtár

A dokumentumtár eléréséhez kérjük adja meg a hírlevélregisztrációnál használt e-mail címét az azonosításhoz.

Kiemelt akciós termékek

GYEPSZŐNYEG AKCIÓ

Bruttó 2 000 Ft/m2 -től
Az ár függ a megrendelt mennyiségtől!

Részletek 

gyepszőnyeg, készgyep, gyeptégla,